به گزارش تابناک یزد،بدون شک تغذیه سالم نقش بیبدیلی در سلامت و تندرستی افراد خانواده دارد؛
تغذیهای که بر اساس اصول علمی و با در نظر گرفتن تمامی احتیاجات بدن ما
تنظیم شده باشد سلامت انسان را تامین میکند و قوای دفاعی بدن را به طور
اساسی افزایش میدهد.
آمار 55 درصدی اضافه وزن و همچنین مصرف زیاد نمک و فستفودها در بین مردم
یزد که قبلا ساختار و سبک زندگی سنتی داشتند فاکتورهای خطری است که باید به
آن توجه شود. علاوه بر اینها تغییر نوع غذا و تغذیه مردم عاملی مهم در
ابتلای آنها به انواع بیماریهای غیر واگیر مانند فشارخون، دیابت و
بیماریهای قلب و عروقی است که نیاز به فرهنگسازی دارد.
در استان به ویژه در بافت تاریخی یزد در دو سال گذشته جشنوارهای به نام
«جشنواره دستپخت بانوی یزدی» برای معرفی غذاهای سنتی و بومییزدی برگزار
شده است که با استقبال خوب مردم روبهرو بود و عامل مهمی در جذب گردشگران
شد. امسال نیز اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان سومین
جشنواره «دستپخت بانوی یزدی» را با تفاوتی قابل توجه در مقایسه با
جشنوارههای سال گذشته برگزار کرد.
با توجه به رشد بیماری دیابت در استان مرکز «تحقیقات و درمان دیابت» با هدف
فرهنگسازی درباره نوع تغذیه و رویآوری مردم به غذاهای اصیل و سنتی یزد،
جشنواره امسال را در قالب مسابقه و با شعار « سفره سالم، زندگی شیرین»
برگزار کرد.
سفره و تغذیه خانواده در جشنواره
دبیر اجرایی جشنواره دستپخت بانوی یزدی میگوید: سومین جشنواره دستپخت یزدی
در بافت تاریخی برگزار شد. این جشنواره به مدت یک روز و در قالب مسابقهای
با شعار «سفره سالم، زندگی شیرین» با همکاری پایگاه پژوهشی میراث فرهنگی،
اداره کل میراث فرهنگی ، دانشگاه علوم پزشکی و همچنین مرکز تحقیقات و
درمانی دیابت برپا شد.
«نجمه نادری» میافزاید: این جشنواره وجه تمایز خاصی در مقایسه با
جشنوارههای گذشته داشت و تمرکز آن بر سفره خانواده و نوع تغذیه آنها بود.
در جشنوارههای گذشته تنوع غذایی در انواع خوراکیها وجود داشت اما در این
دوره تمرکز ما بر 4 وعده صبحانه ، نهار ، شام و میان وعده بوده است.
به گفته وی، در این جشنواره شرایط و گروه سنی خاصی در نظر گرفته نشده و حضور برای عموم خانوادهها با هر سن و گرایشی آزاد بود.
نادری با اشاره به انتخاب شعار سفره سالم برای جشنواره بیان میکند: روند
رو به رشد فستفودها ، غذاهای آماده و تغییر گرایش به طعمهای متنوع و
فستفودی باعث شده سلامت مردم تحت الشعاع قرار گیرد.
وی ادامه میدهد: تحقیقات پزشکی نشان داده که منشا همه بیماریهای قلب و
عروقی و ناراحتیها، غذای ناسالم و عدم استفاده کافی از سبزیها و مواد
مفید است لذا در این جشنواره بر موضوع «تغذیه سالم و غذای سنتی» تاکید شد.
افزایش نشاط و شادابی در کنار غذای سالم
دبیر اجرایی جشنواره دستپخت بانوی یزدی میگوید: این جشنواره با هدف معرفی و
احیای غذاهای اصیل و سالم بومی یزدی و ایرانی برگزار شد که با توجه به
برگزاری در بافت تاریخی ، باعث پویایی و نشاط مردم شد. همچنین فرصتی فراهم
آمد تا گردشگران با غذاهای اصیل و سنتی آشنا و بیشتر به شهر تاریخی یزد
جذب شوند.نادری میافزاید: بیش از 60 نفر در این جشنواره ثبت نام کردند که
با استقبال خوبی از سوی خانوادههای یزدی روبهرو بوده است؛ در این 3
جشنواره مشارکت و حضور بانوان یزدی برای نشان دادن توانمندیهای خود ستودنی
است.
دیابت و تغذیه ناسالم؛ مشکل یزدیها
مدیر مرکز تحقیقات و درمان دیابت استان میگوید: مشکل اصلی یزدیها دیابت و
تغذیه ناسالم است. تغذیه ناسالم منشا اصلی ابتلا به انواع بیماریهاست.
برای تغییر سبک زندگی و تغذیه مردم نیاز به اطلاع رسانی و فرهنگسازی داریم.
«محمدرضا آقایی» ادامه میدهد: با همکاری اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و
گردشگری استان جشنواره دستپخت بانوی یزدی امسال در قالب مسابقه بین
خانوادهها، دانش آموزان و دانشجویان برگزار میشود تا این 3 گروه خاص با
غذاهای سالم سنتی و تغذیه صحیح آشنا شوند.
به گفته وی، با توجه به اینکه بعضی غذاهای سنتی مانند «کله پاچه» برای
سلامتی مضر است ؛ در این جشنواره بیشتر بر سبک غذای ایرانی ،سنتی و غذاهای
اصیل یزدی که برای سلامت مفید هستند تمرکز شده است.
آقایی بیان میکند: در کنار این جشنواره مشاوره سلامت و تغذیه رایگان،
ارائه محصولات غذایی سالم، ارائه غذاهای آماده شده و همچنین تست قند برای
حاضرین انجام شد.
به گفته این مسئول، پیامهای این جشنواره، نشاط و شادابی، آشنایی با غذاهای
سنتی سالم، تغییر سبک زندگی و تغذیه صحیح برای داشتن زندگی شیرین و به دور
از بیماریها بوده است.
غذاهای سنتی؛ ظرفیت مهم گردشگری
دبیر اجرایی جشنواره دستپخت بانوی یزدی میگوید: یزد در کنار شیرینیها،
غذاهای متنوعی نیز دارد که ناشناخته است. غذای سنتی جوامع محلی ، مهمترین
ظرفیت گردشگری است که کمتر مورد توجه قرار گرفته است.«نجمه نادری»
میافزاید: در این جشنواره فرصتی فراهم شد تا مردم تنها در زمان مراسم خاص
از بافت تاریخی دیدن نکنند و بیشتر با سنتها و بافت تاریخی شهرش آشنا
شوند؛ این جشنواره همچنین قدم کوچکی برای حفظ و احیای فرهنگ با ارزش یزد
بوده است.
همشهری