وی افزود: از سویی نوشیدن چای گرم، مصرف بالای نمک و شکر، مصرف پایین سبزی جات و میوهها، چاقی و کمتحرکی، مصرف بالای گوشتهای کبابی و مصرف بالای فست فود عوامل تشدید کننده سرطانها از جمله سرطان معده است.
استادیار پژوهشکده گوارش و کبد دانشگاه تهران با تأکید به اینکه از دیگر عوامل شیوع سرطان عدم رعایت بهداشت دهان و دندان است، ادامه داد: لازم است شیوههای صحیح و عادت دو بار مسواک در شبانهروز فرهنگسازی شده و به کودکان نیز آموزش داده شود.
امانی با تأکید به اینکه یکی از دیگر از سرطانهای شایع در اردبیل سرطان روده بزرگ است، اضافه کرد: در خود اردبیل میزان شیوع بالا بوده و این در حالی است که این نوع از سرطان قابل پیشگیری است.
وی افزود: متأسفانه این باور غلط در بین شهروندان اردبیلی وجود دارد که هیچ بیماری ندارد و به عنوان مثال با وجود کهولت سن به پزشک مراجعه نداشته در حالی که بیماریهایی در غربالگریها از افراد سالم شناسایی میشود.
فوق تخصص گوارش و کبد با اشاره به طرح ملی مبارزه با شیوع بیماریهای غیر واگیر در اردبیل اضافه کرد: انتظار میرود شهروندان اردبیلی برای کاهش سطح ابتلا به بیماریهای غیر واگیر از جمله سرطانها در این طرح مشارکت کنند.
وی به ضرورت اصلاح شیوههای زندگی و عادات تغذیه تأکید کرد و گفت: علاوه بر این مصرف مناسب ویتامین D، کاهش مصرف گوشت قرمز، ورزش و تحرک بدنی و کاهش مصرف دخانیات در اردبیل نیازمند فرهنگسازی است.